Zero waste lifestyle: η προσέγγιση των 5R

Zero waste lifestyle: η προσέγγιση των 5R

Ο οικολογικός τρόπος ζωής κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Συγκεκριμένα η φιλοσοφία των μηδενικών απορριμμάτων αντανακλά μια υπεύθυνη στάση ζωής που προάγει την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών στην καθημερινότητα. Προωθεί πρακτικές που αποβλέπουν στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και στοχεύει σε μια μαζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα υλικά διαχέονται και χρησιμοποιούνται στην κοινωνία, προωθεί δηλαδή πιο βιώσιμες επιλογές που έχουν μικρότερο αντίκτυπο στον πλανήτη μας. Στην ουσία, η φιλοσοφία των μηδενικών απορριμμάτων προσκαλεί τους ανθρώπους να μιμηθούν τους βιώσιμους και φυσικούς κύκλους της ζωής με απώτερο στόχο να προστατέψουν τη δημόσια υγεία, τη χλωρίδα και την πανίδα.

Η Bea Johnson γνωστή για την έναρξη του κινήματος της ζωής χωρίς σκουπίδια στον 21ο αιώνα περιγράφει τους πέντε βασικούς πυλώνες της zero waste φιλοσοφίας:

  • Refuse (άρνηση): Όσο λιγότερα καταναλώνουμε, τόσο λιγότερα παράγονται. Η ζωή με μηδενικά απόβλητα ξεκινά με ένα όχι. Αρνηθείτε αντικείμενα που δεν χρειάζεστε και αποφύγετε την κατανάλωση άσκοπων αποβλήτων. Κάθε φορά που δεχόμαστε κάτι (π.χ. διάθεση δωρεάν δειγμάτων σε μη οικολογικές συσκευασίες, διαφημιστικών προϊόντων σε πλαστικές συσκευασίες, πλαστικά μιας χρήσης κ.ο.κ.) ή αγοράζουμε κάτι, ζητάμε να παραχθεί περισσότερο από αυτό το προϊόν – ακόμα κι αν τελικά καταλήξει στο ντουλάπι του σπιτιού ή δεν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Το γεγονός και μόνο ότι κάτι προσφέρεται δωρεάν δεν  σημαίνει απαραίτητα ότι αξίζει να το αποκτήσουμε.
  • Reduce (μείωση): Μειώστε τη χρήση αντικειμένων που δεν είναι απαραίτητα ή είναι περιττά. Μειώστε για παράδειγμα την ποσότητα των ρούχων ή παιχνιδιών που αγοράζετε και αντ’ αυτού επικεντρωθείτε στην αγορά ποιοτικών ενδυμάτων και αντικειμένων που θα χρησιμοποιήσετε πολλές φορές. Η Bea Johnson εξαίρει την εκπαίδευση σε έναν απλοποιημένο τρόπο ζωής που μας επιτρέπει να εστιάζουμε στην ποιότητα έναντι της ποσότητας και στις εμπειρίες έναντι των πραγμάτων.
  • Reuse (επαναχρησιμοποίηση): Επαναχρησιμοποιήστε αντικείμενα και προμήθειες αντί να αγοράζετε αντικείμενα μιας χρήσης. Η πρακτική της επαναχρησιμοποίησης δεν είναι μόνο ωφέλιμη για το περιβάλλον, αλλά είναι και  μια διασκεδαστική/δημιουργική διαδικασία που βοηθάει στην παράταση της ζωής ενός αντικειμένου. Επιλέξτε για παράδειγμα επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, πανιά καθαρισμού πολλαπλών χρήσεων αντί χαρτί κουζίνας, σφουγγάρια που πλένονται και εξασφαλίζουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Επιδιώξτε μηδενικά απόβλητα σε είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς. Κάντε μικρές αλλαγές  που σας εξοικονομούν παράλληλα και πολλά χρήματα.
  • Recycle (ανακύκλωση): Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, επιλέξτε την ανακύκλωση. Η ανακύκλωση δεν είναι η απάντηση στον τρόπο ζωής με μηδενικά απορρίμματα, αλλά είναι μια σημαντική πρακτική που εξασφαλίζει μια καλύτερη διαχείριση έναντι της χωματερής.
  • Rot (σήψη): η κομποστοποίηση (ανακύκλωση των οργανικών υλικών) μαζί με την ανακύκλωση βρίσκονται χαμηλά στον κατάλογο, καθώς τόσο η ανακύκλωση όσο και η αστική κομποστοποίηση συνεπάγονται πολλή ενέργεια και απόβλητα. Παρόλα αυτά η κομποστοποίηση στην αυλή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και εύκολη στην εφαρμογή της και αρκετά νοικοκυριά φαίνεται να την υιοθετούν όλο και περισσότερο.

 

Η μετάβαση σε έναν τρόπο ζωής με μηδενικά απορρίμματα απαιτεί χρόνο και συνεχή προσπάθεια, ωστόσο κάθε μικρή αλλαγή είναι πολύ σημαντική.

 



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.