1. Η εμφάνιση του βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου είναι αιφνίδια, όταν τα ψυχωτικά συμπτώματα εμφανίζονται εντός:
Όταν το βραχύ ψυχωτικό επεισόδιο εισβάλλει αιφνίδια, τα ψυχωτικά συμπτώματα εκδηλώνονται εντός 48 ωρών. Συχνά υπάρχει σαφής εκλυτικός παράγοντας.
2. Η εμφάνιση του βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου είναι οξεία, όταν τα ψυχωτικά συμπτώματα εμφανίζονται εντός:
Όταν η εκδήλωση του βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου είναι οξεία, ο ασθενής εκδηλώνει τα ψυχωτικά συμπτώματα εντός δύο εβδομάδων. Για να τεθεί η διάγνωση του βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου, η διάρκεια του επεισοδίου δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τον ένα μήνα.
3. Σε τι διαφοροποιείται το παραλήρημα στο πλαίσιο βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου από το παραλήρημα στο πλαίσιο σχιζοφρένειας;
Σε ασθενείς με βραχύ ψυχωτικό επεισόδιο η συμμετοχή του συναισθήματος είναι πιο ισχυρή. Το συναίσθημα εμφανίζει συχνές και έντονες εναλλαγές, καθώς μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ κατάθλιψης, άγχους, ευφορίας και ευερεθιστότητας.
4. Στο έδαφος ποιων διαταραχών προσωπικότητας υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου;
Βραχύ ψυχωτικό επεισόδιο εκδηλώνεται συχνότερα στο έδαφος σχιζότυπης, μεταιχμιακής και οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας.
5. Η διάγνωση του βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου συνδέεται με έκπτωση της λειτουργικότητας.
Περίπου στο 50% ασθενών με βραχύ ψυχωτικό επεισόδιο υπάρχει πλήρης ανάρρωση, στο 25% υπάρχουν υποτροπές με εκδήλωση επεισοδίων ανάλογων με το προηγούμενο, ενώ στους λοιπούς ασθενείς τίθεται τελικά η διάγνωση της σχιζοφρένειας. Μετά την πλήρη αποδρομή του επεισοδίου, αλλά και κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των υποτροπών, δεν εντοπίζεται σημαντική έκπτωση στη λειτουργικότητα.
6. Σε ασθενή με πρώτη εμφάνιση εικόνας βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου πρέπει να αποκλειστεί η διάγνωση:
Σε εμφάνιση εικόνας βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου σε ασθενή με ελεύθερο ψυχιατρικό ιστορικό πρέπει να διερευνηθεί η ενδεχόμενη ύπαρξη υποκείμενου ιατρικού νοσήματος, π.χ. όγκος του εγκεφάλου, ενδοκρινολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ. Σε ασθενείς με ιατρικό νόσημα που συνδέεται με την εκδήλωση ψυχωτικής συμπτωματολογίας χορηγούνται και πάλι αντιψυχωτικά φάρμακα, επιβάλλεται όμως η αντιμετώπιση του υποκείμενου ιατρικού νοσήματος.
7. Ποιο σύμπτωμα δεν απαιτείται, σύμφωνα με το DSM-5, για τη διάγνωση του βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου;
Σε αντίθεση με τα διαγνωστικά κριτήρια της σχιζοφρενικόμορφης διαταραχής και της σχιζοφρένειας, τα διαγνωστικά κριτήρια του βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου δεν συμπεριλαμβάνουν την παρουσία αρνητικών συμπτωμάτων.
8. Ποια είναι η μέγιστη διάρκεια ενός βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου;
Σύμφωνα με το DSM-5, για τη διάγνωση «βραχύ ψυχωτικό επεισόδιο» απαιτείται παρουσία των ψυχωτικών συμπτωμάτων για μία ημέρα τουλάχιστον. Η μέγιστη διάρκεια είναι ο ένας μήνας. Η λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων είναι πλήρης.
9. Η περίοδος της εγκυμοσύνης λειτουργεί προστατευτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης βραχέος ψυχωτικού επεισοδίου.
Βραχύ ψυχωτικό επεισόδιο μπορεί να εκδηλωθεί τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και κατά τις 4 πρώτες εβδομάδες της λοχείας. Σε αυτήν την περίπτωση, προσδίδεται ο προσδιοριστής «με επιλόχεια έναρξη».
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ
Facebook
Instagram
Pinterest
Vimeo
LinkedIn
Email
Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.